вівторок, 28 березня 2017 р.

виступ на педагогічній конференції

      Сьогодні напрям роботи національно-патріотичного виховання безумовно залишається  провідним, бо скільки б концепцій та програм ми не намагалися б втілити в життя, події та факти мають більший вплив на нашу свідомість та світогляд.
       Слід  зазначити, що збільшилась  і кількість заходів та акцій, ініційованих державними установами, громадськими  та волонтерськими організаціями. Робота спланована згідно  Концепції національно-патріотичного виховання.  Одним з  нововведень  даної  концепції стало створення нині координаційних центрів національно-патріотичного виховання.
    Тож, згідно Розпорядження голови  Олександрівської  районної державної адміністрації  створено районний  координаційний  центр національно-патріотичного виховання, на базі РЦДЮТ.  На сьогоднішній день інформацію про створений центр донесено до директорів шкіл  інших посадових осіб, висвітлено на офіційних сайтах.  Окреслені завдання,  створений один загальний план заходів національно-патріотичного виховання  в Олександрівському районі.  До нього подали за пропозиції  відділи освіти, молоді  та спорту, культури, бібліотеки  та краєзнавчий музей, громадські та волонтерські організації.  Цей план успішно виконується.
      Національно-патріотичного виховання  з дітьми та молоддю в нашому районі не новий  напрям роботи, тож є результати, які вже заслуговують на увагу.
А саме: районні заходи з виховної роботи, які увійшли до планів навчальних закладів, які стали в нас вже традиційними - це
  • День Козацької слави в с. Бірках;
  • Традиційні щедрівки та колядки для жителів Олександрівщини;
  • Сесії лідерів самоврядування;
  • Участь у Всеукраїнських конкурсах та змаганнях.
  • Військово-патріотична гра  «Джура»,  в цьому році готується до обласних  змагань, які відбудуться вже в  червні  команда  Олександрівської  ЗШ №1.
        Є певні напрацювання у взаємодії з центральними органами виконавчої влади, установ, організацій:
- круглі столи;
  • Конференції;
  • Семінари присвячені особам , фактам, подіям;
  • Робота Парламенту дітей.
Позашкільна освіта та виховна робота в школах має вже напрацьовані не один рік змістовні форми національно-патріотичного виховання.
   -   Виготовлення робіт декоративно-ужиткового мистецтва на заняттях гуртків та уроках праці з відповідною українською  та національною  тематикою  та їх тематичні виставки;
  • Проекти за участю батьків в тематиці національних сімейних традицій,
  • Дні, вечори, конкурси захисників вітчизни.
    Впродовж навчального року практикувалось проведення зустрічей з  волонтерами, учасниками АТО, більше-того діти самі збирали кошти , продукти, речі, плели маскувальні сітки, готували сувеніри для бійців Української Армії, відкрита меморіальна дошка пам'яті Олександра Куценова в Олександрівському НВК №3, кошти на виготовлення якої, зібрали учні школи під час ярмарки.
    Зображувальна творчість Олександрівського РЦДЮТ, репертуар вокальних колективів, звітний  концерт – все  пронизане патріотичним стержнем та національним колоритом.

Позитивним є напрацювання наукового товариства учнів «Інтелектуал» МАН              Діти обрали такі теми для наукових робіт, які дають змогу вивчити, зрозуміти, дослідити історію, національні звичаї, познайомитися з видатними постаттями Олександрівщини та України.

             Вже з цього  навчального року діти мали змогу об’єднуватися за інтересами в створених гуртках  РЦДЮТ «Хортінг»(кер. Руденко В.М,)  «Патріот» (Івангородська ЗШ, кер. Маранда М.С.), спробувати свої здібності у створеному ансамблі народних інструментів,  ансамблі барабанщиць, керівники  Супрун В.І., Соколовська С.М.

    Напрацьовані традиційні екскурсії та поїздки до визначних історичних місць для ознайомлення з історією та культурою.
 Впродовж року заслуговують на увагу партнерські зв'язки між закладами освіти різних рівнів, дошкільної, загальноосвітньої, позашкільної. Це спільні святкові заходи, ігрові програми, тематичні уроки. Налагоджена взаємодія між навчальними  закладами та відділами  культури, молоді та спорту,радою солдатських матерів, краєзнавчим музеєм, військовими частинами, зокрема  в частині  А0981, неодноразово були  проведені виїзні  концерти. Є співпраця і з Товариством сприяння обороні Україні , реконструкція за участі учнів шкіл 9 травня є цьому підтвердження.
     Патріотичне спрямування мають не тільки  творчі колективи позашкілля , а й спортивні змагання стали з новим патріотичним  змістом. Так,   районна дитячо-юнацька спортивна школа в травні цього  року вже  реалізувала районний фестиваль «Нащадки козацької слави», а делегована на обласні змагання команда здобула першість. Є плани і на майбутнє- 14 вересня відбудеться пробіг  в підтримку воїнів АТО.

   Педагоги Олександрівського району прикладають зусилля щодо національно-патріотичного виховання дітей, а   результат цього  розвинуте почуття вірності, любові до Батьківщини у молодого покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Характеристика досвіду

Характеристика досвіду за інноваційним потенціалом керівника гуртка «Лідер» Скрипник Жанни Володимирівни Підвищення ефективності навча...